Skön dag

Jag tog ett bodypump pass idag, jätte skönt och nyttigt. En lätt lunch, och små mellan mål var tredje timma och har varit jätte mätt hela dagen, inte kännt godis sug.

Jag tog en tur på stan och kollade lite hus. Det är ganska intressant att vissa hus har stått kvar så länge som dom gjort.  Till exempel så är "residentet" Göteborgs äldsta hus. Residentet är det huset som ligger vid snett emot Casino Cosmopol. Det byggdes mellan 1648-50 Alltså så blev det klart 5 år före Kronhuset. I "Residentet" skulle fältmarskalken Lennart Torstenson, som varit svensk överbefälhavare under 30-åriga kriget bo. Men han dog 1651 och han aldrig tillträda sitt ämbete. Det är nog inte många som vet. För det huset ser inte ut att vara 357år gammalt.

Eller var ligger Fürstenbergskapalatset? Jag kan ge en ledtråd, många passerar det dagligen och många äter där dagligen. Inte? Fürstenbergskapalatset heter numera Palace och ligger i Brunnsparken. I huset bodde köpmannen Pontus Fürstenberg och hans fru Göthilda från 1880. Sedan 1907 öppnades det ett hotell där. Och ägarna ville att det skulle heta något internationellt och det blev Palace. Bara en sådan sak.

Man kan lära sig mycket av att bara titta på hus och fråga sig vad låg där innan? Tänk på det nästa gång du passerar ett gammalt hus.

Kommentarer
Postat av: Patricia

Ja visst finns det massor av vackra byggnader i Göteborg!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback